Hey dan Assalamualaikum wbt. Hari ni kan aya tersangatlah happy sebab bangun pagi ada message yg byk dari dia. Kalau hari-hari camni, bertambah cantikla aya sebab bangun pagi dah senyum senyum macam kerang busuk. Hiks. Lepas aya bangun tu, sebab malas nak buat apa apa, aya selak selak la majalah Wanita dan terpandanglah satu artikel pasal kacang panjang dapat kurangkan risiko kanser. Alahai gembiranya hati aya sebab rasa tak sia sia jadi pencinta kacang panjang ni dari dulu lagi.
Kalau korang nak tahu dan tambah info, meh aya share sikit cerita sayur kegemaran aya ni:
Kacang panjang kaya dengan nutrisi harian dalam bentuk beta karoten, klorofil, protein, riboflavin, serat, zat besi, vitamin B1,B2,B6, folat, tembaga*tembaga pun ada ye. hebat. hihi. ok sambung, pastu ada magnesium, mangan, potasium, zink dan slenium. Okay, tu semua element2/metal dalam periodic table yg aya belajar masa sekolah dulu. Bukan hanya manfaat dari pelbagai nutrisi baik, kacang panjang juga bebas dari kandungan lemak jahat dan juga kolestrol. *Ulangan, lemak jahat dan kolestrol ye. Best tu bagi sesiapa yg tengah on diet.
Antara kehebatann sayur ciptaan Allah ni ialah:
1. Membantu mengurangi risiko strok, serangan jantung, dan darah tinggi
2. Mencegah sembelit dan cirit birit.
3. Meningkatkan kesihatan seluruh organ tubuh
4. Menjaga kehalusan kulit dari dalam. * Patutla kulit aya halus je. hee. Perasan. :D
5. Menurunkan risiko kanser payudara, anemia dan leukimia.
6. Membantu menghasilkan sel darah merah yg sihat
7. Menghindari sakit punggung
Little things you can do to make a difference to this world.
p/s Sedapnya kacang panjang masak tumis udang ni. YUMMY!.
November and Disember Haul of 2015!!!
8 years ago
2 comments:
wah macam sedap :)
mmg sedap. *favorite :)
Post a Comment