Tuesday, 20 November 2012

Tips Kulit Cantik #2. Skincare routine untuk kulif sensitif

Setiap orang mesti ada skincare routine yg berlainan kan. Dan ada jugak yg pening pikir skincare product apa yg sesuai utk muka mereka. Sama la mcm aya. Aya punya muka jenis yg combination, means got oily at t-zone and dry around cheek and lips side. Pastu aya rasa muka aya mcm sensitif sikit. Masalah ruam bila pakai apa2 product skincare. So sementara aya tengah searching product apa yg sesuai utk muka aya, aya amalkan penjagaan muka cara ni:

#1. Bangun pagi bersihkan muka dengan air paip biasa je. Sambil2 wudhuk utk subuh tu sambil2 basuh muka.hee

#2. Tengah hari aya pakai Bedak Harum Nasila supaya kulit tak berminyak sgt since tengah hari kn panas. Tengah hari kalau boleh aya taknak pakai krim pape pun sbb takut irritating skin aya. Tp kalau nak keluar jejalan tu trpaksa jgkla pkai make up kan. * bedak ni survivor muka act. Click DI SINI kalau nak tahu kisahnya.


#3. Malam sebelum tidur aya basuh muka dgn air suam dan lps tu kalau rajin aya urut muka dgn ice tube. Since aya allergic pakai facial foam and toner,so aya guna lah alternatif tu sebab aya penah baca yg basuh muka dgn air suam boleh bersihkan kulit muka kita dan air batu pulak boleh bertindak sebagai toner.. 
Then aya pakai Night Cream Transparent Rosy Whitening dari L'oreal

L'oreal White PerfectTransparent Rosy Whitening Night Cream
Price: RM36.90 
Night cream ni dpt byk komen positif so korang pun boleh la try jgk. Bagi aya,mmg best sbb dia buat muka aya kurang kusam,more glowing since aya kan tak pakai pape produk lain. Dan bonus utk kulit yg kekadang jerawat mcm aya sebab sejak aya guna night cream ni,muka aya dah tak keluar jerawat dah. Even time menstruasi.


Tu jela yg aya pakai hari-hari. Tp aya tengah searching jugak facial foam apa yg okay utk kulit aya. Kalau korang ada suggestion,drop la kat komen ye. Thank you for reading. :-D

p/s muka aya takla perfect mana, still got blemishes and eyebag (*tatau apa nak buat dgn eyebag tu) but better than before. :)
no make up no edit. - sheera aya
p/s masa ni tengah  test mascara baru,Maybelline Falsies, tu yg eyelash curl sgt tp bedak ta pakai lgsg ye kawan2. hanya mascara.hee
Lagi Tips Cantik dan Sihat Di Sini.


6 comments:

hanani fiee said...

produk ni mcm sejat jekan? sbb sy jrg guna dah..bila bukak aik da sket.
jdsy simpn je dlm peti ais. hee
tp dia mmg ok !

sheera aya said...

Ta perasan pulak sebab banyak lagi.simpan dalam peti ais ok ke?mesti sejuk je bila pakai kan.btw mmg ok cream ni.

eza ezara said...

kulit ok je walaupon xpkai cleanser..untg la kulit xsensitif

sheera aya said...

kulit sensitif sebab tu tak pakai cleanser. hee. tak boleh pakai cleanser sebab nanti ruam or jerawat. eza guna cleanser ape? meh rekomen kt sini. :))

Nurul Nad said...

Kulit dh lawa tuh kak!! :)
dh try neutrogena belum? hehe
bau pun best!

Sheera Aya said...

@Nurul Nad akk pnah try neutrogena dulu tp tak sesuai. :)

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.