Sunday, 25 November 2012

Tips Study # 1 Nak rujukan untuk buat assignment?

Assalamualaikum wbt. Tadi masa aya tengah check email, aya perasan ramai pulak yg following aya kat Slideshare. Hee. Terima kasih follower (✿◠‿◠). Bagi sesiapa yg tak tahu apa itu Slideshare, from my view, Slideshare ni macam portal untuk letak slide presentation dan apa jua jenis dokumen ( eg: Microsoft Office) yg anda telah hasilkan untuk dikongsi bersama dengan followers korang. Contohnya, korang ada present pasal Gadget Masa Kini untuk kelas presentation dan lecturer korang pun puji hasil kerja korang, dan korang pun mula la rasa bangga kan. Kan kan?. hihi. Okay, daripada korang sia-siakan hasil kerja korang tu, baik lah buat amal dengan share slide presentation tu kat SLIDESHARE ni. Tapi paling penting kena jaga isu copyright tau. :) Jangan korang copy paste orang lain punya then korang buat mcm hak milik sendiri pulak then ada hati nak share kat akaun slideshare korang. Kang nanti kena saman (╯▽╰). 

Yang aya membebel-bebel kat atas tu untuk sesiapa yg rajin-rajin je, yg malas macam aya ni, korang boleh sign up akaun Slideshare ni untuk dapatkan maklumat- maklumat yg dikongsi oleh orang lain dari seluruh dunia sebagai rujukan untuk assignment korang. Ingat jangan copy paste je kerja. Rujukan tu means korang olah dan kembangkan idea yg korang dapat dari Slideshare tu ye. Itulah baru namanya students yg cemerlang. :)
Ni contoh rupa Slideshare aya :

Aya nak bagitahu lagi satu rahsia hebat di mana korang boleh dapat rujukan untuk assigment korang ni. Cepat cakap terima kasih, Hihi. Okay, selain Slideshare ni,  bagi yg memerlukan rujukan dari jurnal artikel bertauliah, aya selalu guna link yg lecturer aya rekomen ni. Source of Article Journals from UM Expert . Gunalah dengan berhemat ye.
Penat buat assigment?. Tengok sini kejap :)

p/s Korang wajib ada akaun slideshare untuk korang upload slide-slide presentation dari situ. Kalau tak, terpaksa view jela. Bye2. •*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪ 


4 comments:

eza ezara said...

salam..tag blog kamuu utk segmen ni

http://eza-ezara.blogspot.com/2012/11/segmen-pencarian-20-blogger-bertuah-by.html

sheera aya said...

hey thank you. will do the same for you soon. stay tune :)

puteraduyong said...

ooo... nampak macam best jugak slideshare ni... ;)

sheera aya said...

yep, mmg best kalau wktu tgh buat assignment. search je kat sini kalau nak byk info. :)

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.