Tuesday, 4 December 2012

5 Amalan Sihat Yang Salah!


Sharing tu kan caring. Just some info i got from a magazine. (✿◠‿◠)


1. Menghindari matahari: Tubuh memerlukan vitamin D (cahaya matahari) supaya tulang tetap sihat dan meningkatkan sistem imunisasi badan. Cuba dapatkan cahaya matahari sebelum jam 10 pagi tetapi elakkan daripada membiarkan wajah terkena pancaran cahaya matahari. Seeloknya, sapukan sunblock supaya dapat menapis cahaya ultraviolet yang berbahaya untuk tubuh.


2. Menggunakan sabun antibakteria: Sabun dan gel antibakteria boleh melemahkan kemampuan tubuh untuk melawan bacteria jika digunakan terlalu kerap. Sebenarnya, mencuci tangan dengan air hangat dan sabun selama 20 saat juga mampu melindungi anda  daripada kuman.

3. Makan makanan organik: Makanan organik sebenarnya belum benar-benar masak dan lebih baik pilih buah-buahahn sederhana seperti rendah gula, natrium dan karbohidrat olahan.

4. Olahraga berlebihan: Tubuh dan fikiran tidak memerlukan dari 3-4 kali latihan kardio selama 30 -45 minit seminggu. Tidak perlu olahraga yang berat, sebaliknya hanya melakukan olahraga versi santai, ringan dan menyenangkan seperti renang, tenis, golf ataupun senamrobik.

5. Bergantung pada penghawa dingin: Ruang berhawa dingin mengandungi bacteria dan kuman dan juga banyak partikel debu. Buka tingkap dan nikmati udara segar adalah lebih baik dan menyihatkan.


7 comments:

✿A I N A A✿ said...

setuju tu.. ena belajar perubatan pun cakap perkara sedemikian...

Aesya Zealous said...

ohh gitu.. nice

cik mun said...

nice tips~

Sheera Aya said...

aya pun baru tau.tu yg share share, hiks. tp part yg cahaya matahari tu, aya mmg suka buat sebab takut sunburn. hee

Izza Sakura said...

info yg bgus

Jia Rizaira said...

wah bagus2....info menarik..

Sheera Aya said...

thank you for reading. :)

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.