Thursday, 20 December 2012

Tips Skor A Kertas Add Math SPM!

Assalamualaikun w.b.t. Baru-baru ni aya kerap terbaca masalah students yang tak boleh dan tak paham apa yang mereka belajar terutamanya Matematik Tambahan. Untuk makluman, Matematik Tambahan ini perlu diambil bagi pelajar dalam jurusan sains dan juga perakaunan. Biasanya, tidak menjadi masalah untuk pelajar sains sebaliknya bagi pelajar perakaunan, mereka agak sukar untuk menguasai subjek killer ni. So, aya nak kongsi lah sedikit pengalaman aya masa jadi SPM candidate dulu *nak pandai kenalah rajin sikit baca sampai habis. :)

Aya merupakan, emm, macam pelik sebab too formal, boleh tulis informal form tak?. Hee. Okay, aya ni dulu student aliran Sains Tulen kat SMK Sultan Bakar,Kuantan. Kalau korang nak tau, kelas aya ada 43 orang, hanya 8 orang students Melayu. Yang lain semua Chinese dan Indian la. Bila aya skor C subjek Add Math, seriously memang down giler la kan sebabnya yg bangsa lain semua superb genius. Ada sorang girls tu, nama dia Hannah Hiew, always got 100% for her Add Math! Disebabkan itu, aya mulalah menukar strategi aya study dan ianya ternyata berkesan. Daripada result aya always C terus naik ke A. Excited tak nak tau apa yang aya buat? Meh baca bawah ni *click kat read more:




Yang perlu ada untuk korang berjaya ialah keazaman, disiplin, kecekalan dan paling penting rajin!. Tak lupa doa juga ye. Bila aya pikir balik kenapa aya asyik dapat C je, aya sedar yang aya selalu terlupa masa exam step-step nak jawab soalan tertentu. Aya yakin aya dah ingat masa study tapi bila exam, tak dapat jawab jugak. Sebabnya aya just baca step-step tu tapi tak praktis tulis. Bayangkan pemalasnya aya study Add math macam study Sejarah. Baca exercise book sambil berbaring santai bagai. Isk. Jangan contohi. So, apa yang perlu korang buat? Korang kena pastikan korang buat satu buku Kertas Soalan Peperiksaan Tahun-Tahun Lepas.


Buku ni siap dengan skema jawapan tau. So, advance untuk korang la sebab masa zaman aya dulu, takde lagi penerbitan buku ni, yang aya tau hanya jawapan je, takde step-step nak jawab. Nak tau kesan buat latihan kat buku tu? Masa jawab kertas SPM, aya serious yakin giler dengan jawapan aya, dan sikitpun takde perasaan sedih sebab tak dapat jawab. Sebab soalannya semua lebih kurang je dengan yang aya biasa buat dalam buku tu. Itulah point paling penting yang menyebabkan aya berjaya skor A1 untuk Matematik Tambahan SPM 2006 * dulu takde sistem A+, A- tu.

Selain itu:

1. Sentiasa rajin jumpa Cikgu Add Math kelas lain juga, sebabnya setiap cikgu kadang-kadang ada tips yang berbeza untuk jawab soalan. * masa aya dulu, aya ni kelas 1st, jadi cikgu tu expect high la kat students dia dan ajar super laju dan aya memang tak sempat nak kejar, jadi aya pergi jumpa cikgu yang ajar kelas Perakaunan. Cikgu tu bagus, sebab dia dah biasa mengajar students yang agak low sikit, jadi cara dia ajar pun mudah paham. Daripada aya rasa soalan tu sangat susah, aya jadi boleh jawab soalan tu sebelah mata je. Hihi.

2. Pergi lah tusyen, kalau tak mampu, pergi kelas tambahan yang sekolah sediakan. Aya dulu masa SPM, aya tak pergi pun tusyen tu semua, sebabnya aya malas. Tapi aya nak encourage korang pergi tusyen sebab biasanya pusat tusyen ada Soalan Skor, dan mereka akan memaksa korang jawab soalan-soalan tu sampai korang jadi hebat.

3. Makan lah makanan yang bagus untuk kecerdasan minda. Dulu aya amalkan makan 7 biji Kismis sehari. Selain tu. Kurma pun elok jugak untuk otak. Dan ni pulak tips aya dapat dari lecturer Calculus aya kat Universiti Malaya, Dr. Siraj namanya, beliau beriya-iya suruh kami amalkan makan badam setiap hari sebab dia cakap dia jadi pandai sebab makan badam la. Nak tau khasiat kismis, badam, dan kurma dengan lebih lanjut, pergi google cepat. Hee

p/s tips ni sesuai juga untuk subjek lain dan juga sesuai bukan sahaja untuk SPM tapi kat Matrikulasi, Kolej dan Universiti juga tapi olah la sikit mengikut kesesuaian. :) Entry ni hanya sekadar perkongsian, takde niat nak menunjuk-nunjuk ^_^
♥ Online shop serius murah! Top.Peplum.Dress semuanya RM29 je. Beli 3 percuma pos ♥

15 comments:

Kusyt.D.Luffy said...

seriesly, saya xpnah lulus addmath..
hahaha(gelak bangga)

Sheera Aya said...

hee. takpe. tu biasa la kan. try la tips aya bagi tu. insyaallah at least boleh dpt b tau.

Hidayatul Afzam said...

thanks sis sebab bg tips ni semua..sy slalu dpt G (senyum kambing)..insyaAllah sy akan buat yg terbaik utk SPM thun dpan :)

❤~Emma Abduh~❤ said...

ngeh3x,,teringat zmn skola dlu,, siapa dpt skor tggi suma mata memandang kearahnya biarpun baru 56%..haha...y dpt 15% keatas kira normal la 2..haha..

Lyeen De Syifa said...

nasib baik lyeen xpenah ambik add math..sbb lyeen mmg lemah sgt bab kira-kira ni..ahaks..:P

NugRuL SakuRa said...

Kunjung bls...

Psl blog tuh.... sy tunggu semlman tp still xleh bukak then sy try adjust kt asia host..... pastuh boleh bukak.. :)

NugRuL SakuRa said...

Kunjung bls...

Psl blog tuh.... sy tunggu semlman tp still xleh bukak then sy try adjust kt asia host..... pastuh boleh bukak.. :)

Sheera Aya said...

@NugRuL SakuRa sama la. dah tggu smlm still tak boleh buka, then setting balik asiahost tu terus boleh

Cik Gitar Buruk said...

follow u back sygs :)

Intan Norhaida said...

done follow u back dear...

Mysara Ab Rahman said...

done follow..mai zaman skolah xminat add mt..serius xsuka..hee

Misz Fazie said...

saya budak akaun dulu, add math memang tak pernah lulus. bak kata budak kelas, tu subjek wajib gagal. haha :) nice entry rasa nak amik balik je exam add math

Sheera Aya said...

@Misz Fazie hehe.adik aya yg spm thun ni pun bdk akaun. relax je dia bgtau dia markah 13 je add math.hihi

Miss Xyz said...

Alamak bila baca ni teringat pulak tahun depan dah masuk form 4 o.O. Thank you for the tips (:

Anonymous said...

Wow, this post is nice, my sister is analyzing these things,
therefore I am going to tell her.
Also visit my site : ricambi nautici

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.