Monday, 10 December 2012

Cara menaikkan trafik blog paling mudah!

Assalamualaikum w.b.t. Aya kan nak kongsi satu lagi rahsia hebat kat korang semua. Newbie blogger macam aya terutamanya. Al-maklumlah usia blog aya ni baru masuk 3 minggu, 2 minggu pertama memang sunyi sepi je blog aya sebab aya tak google lagi cara-cara nak naikkan traffik blog.

So, hasil aya berblogwalking cari rahsia hebat blogger blogger di luar sana, aya terjumpa cara paling dan tersangatlah mudah iaitu ping blog anda ke website-website berikut:

http://kartikel.com/ (*favorite, trafik tinggi dan senang je nak ping, tak leceh)
http://busuk.org/ping/ (busuk pun ok, baru ping 1 entry, terus naik pageview)
http://www.guablog.com/ (kena sign up tapi trafik tinggi)
http://www.ohbelog.com/ (kena sign up tapi trafik tinggi)
http://blogr.my/edisi (boleh tahan, tak berapa banyak trafik tapi sedikit menyumbang)
http://gilaping.com ( trafik superb dan senang nak pink, sama mcam busuk)
http://www.apesal.com/ (yang ni tengah tunggu pengesahan dari pihak diorang tapi sama je dgn ohbelog)

tempat, ping, entry, share, artikel, blog, best
Referring Sites untuk last week
Referring Sites 10/12/12 dari jam 0000 - 1441

Kat atas ni pulak nuffang punye result last week. Cer tengok perbezaan sebelum dan selepas 5 Dec. Tu la hasil aya ping entry kat website2 di atas. Takla sehebat blogger lain tapi adelah juga improvement kan. 
Selain itu, apa yang aya tahu kan, nak menaikkan trafik blog kena juga belajar Teknik SEO supaya blog kita mesra search engine, join group untuk blogger di FB dan juga segmen/giveaway di blog :)

28 comments:

afifudinsohaini said...

cer try gila ping..style gak situ..baru lagi

Sheera Aya said...

@afifudinsohaini thank you sharing. nnt aya try :)

Nieyxzha Hassan said...

Wahh..maceh sebab share ^^

Sheera Aya said...

@Nieyxzha Hassan sama sama :)

kartikel.com said...

terima kasih atas review :)

Sheera Aya said...

@kartikel.com pleasure. i did this review honestly from what i research. tak sangka pulak pihak kartikel komen entry ni. thank you :)

azifah yazid said...

entry yg bermanfaat....

tQ :)

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

tq dear for sharing... sgt membantu

Raudzah Zahari said...

Yup sheera,..memang artikel ni banyak sangat membantu especially newby macam kta semua sebab tak ada pelawat setia lagi and follower pun tak ramai...

-meeSUPERGIRL- said...

mee guna apesal, busuk . mmg menyumbang :)

Sheera Aya said...

Mee, busuk mmg best tp tah npe bila aya paste url, dia keluar entry lain pdhl yg aya paste tu entry lain. Haraplah ok nnt..

hananhadila said...

wow , belog ni baru nak capai sebulan tapi da capai 200 lebih ? hebat :D

Farah said...

semua best, tapi saya suka pada kartikel.com ... best sebab tak perlu nak letak widget :)

Sheera Aya said...

@hananhadila tak hebat mana pun la hanan :)

Sheera Aya said...

@Farah sama, suka kat kartikel, tak leceh kan.

secret of us said...

Thanks sheera for your info..baru tau..^^

Sheera Aya said...

@secret of ussama sama. shera share ape yg shera tau je. kalau tau ape2, tambah la :)

Farra Izzaty said...

Nice sharing <3 saya pun slalu pink kat busuk jer .. Penat nak copy paste link2 .. huhu

Sheera Aya said...

@Farra Izzaty busuk senang kan.. trafik pun ok :)

Nyue said...

thanks share de info...sgt berguna...

nyue singgah n follow blog ni follower ke 253..

salam perkenalan...

kitatauke said...

tq..dl tau kat gengblogger je...ni dah byk..nak kene try ni...

Sheera Aya said...

@Nyue thank nyue :) will follow you back

Sheera Aya said...

@kitatauke aah la.lupa plak nak includekan gengblogger tu. hee

kitatauke said...

dah test guablog tu..memang cara la...tak ngadap blog pun UV masih menten...nak kene test 1 1...

Sheera Aya said...

@kitatauke tu lah. bagi aya yg selalu mantain bg uv guablog la. kalau yg lain mcm tak stable.

potia casadelarossa said...

wah! tahniah... mendadak nampak traffic kat sini... mohon pasang lampu isyarat ye.... ekekek

Sheera Aya said...

@potia casadelarossa haha.kena tambah lane sekali kot.

siti nadiatul said...

Salam...ur blog is very attractive,cute sgt and the content also awesome 4 beginner like me..i like...cmner blh bt cmner u?yerla im jz beginner n xtau sgt bab2 tenet bagai ni..baru blajar..de mse plz do see my blog too..(br buat n x cntik mcm u nyer):rydiacollection.blogspot.com

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.